“Українське чилі” і допомога стареньким: як в діаспорі святкують Superbowl

7 Лютого, 2021

Категорії: Seeds: репортажі, дослідження, розмови, спогади |

Позначки: Super Bowl | американські традиції в українському прочитанні |

Країна: США |




Superbowl (Супербовл, Суперкубок) – це завершальна гра Національної футбольної ліги (NFL, НФЛ) США за чемпіонський титул. Впродовж осені команди NFL змагаються за честь бути однією з двох найкращих команд, котрі зіграють у найбільшій грі року. Супербовл є одним із феноменів американської культури, а день Супербовлу, котрий припадає на першу неділю лютого є неофіційним святом в США.

Super Bowl і їжа. Колаж Seerds and Roots

Супербовл – це також “свято споживацтва”, особливо у тому, що стосується їжі, бо вболівання перед TV потребує також і перекусок! Навколо вечора Супербовлу збираються великі вечірки вдома та в закладах, усе це супроводжується їжою та напоями. В цей день у супермаркетах довжелезні черги, а служби доставки їжі розривають бажаючі щось з’їсти, але не готувати… Великі снекові компанії приготували не тільки спеціальні пропозиції, а ще й підсилили потужності. New York Times пропонує великий статтю про Супербовл, їжу та служби доставки – Super Bowl Means Snacking, Even Without Parties.


SuperBowl & Covid19

Цього року епідемія COVID19 внесла свої корективи в проведення Superbowl – Disney World відмінили традиційний Super Bowl Parade, а також скоротили або зовсім відмінили різноманітні активності, що зазвичай відбуваються впродовж тижня, який передує грі. Організації охорони здоров’я закликають уникати Супербовльних вечірок та дивитися гру з родиною чи в невеликих компаніях.

NFL оголосили, що цього року на грі будуть присутні 14 500 вболівальників, які купили квитки (в минулі роки ця цифра коливалася між 65 та 75 тисяч вболівальників). Також на грі будуть 7500 вакцинованих медичних працівників, яких Ліга запрошує безкоштовно.


SuperBowl: що їдять американці?

Сайт соціологічний опитувань YouGov кілька років підряд проводить широке анкетування про те, що американці планують їсти у вечір Супербовлу – What America plans to eat (and drink) during the Super Bowl this year.

Скажімо, минулорічне опитування понад 1200 людей виявило, що більшість (60%) американців планували дивитися Супербовл. З них 26% планували дивитися гру вдома самі або з родиною, 10% планували відвідати або самі організовували вечірку на честь Супербовл, а 2% збиралися спостерігати за грою в барі чи ресторані.

Цього року в рази зросла кількість людей, що дивитимуться гру вдома. Серед них найпопулярнішою перекускою будуть чіпси та діп (42% мають намір подавати або їсти це під час гри), курячі крильця (37%) та піца (31%) .



Велика кількість цьогорічних вдобівальників розповіли, що під час гри вони будуть їсти начос (23%), сир і крекери (21%), гамбургери або сендвічі-“слайдери” (15%), печиво (14%) та морозиво (12%). Найпопулярнішими “запивками” 41% зазначили газовані напої, пиво зайняло друге місце із 32%, за ним ідуть холодний чай (20%), вино (13%), «інше» (9%) та віскі (8%).


Українці і SuperBowl: нагода зібратися, благодійність, їжа

Багато українців діаспори є також активними глядачами Супербовлу. Щоправда, ще кількадесять років тому, перегляд матчу Super Bowl часто співпадав із подіями, які відбувалися в українських осередках до святкування Дня Соборности (22 січня). Про це згадує пан Роман Ващук:

Є ще один, вже минулий, український аспект Супербовлу. В 1970-80х роках, футбол часто співпадав з Академією Незалежності/Соборності 22 січня. Молодь, яка добровільно-примусово висиджувала промови, хори і деклямації часто мала транзисторні радіо, на яких підслухували хід Великої Гри.

Роман Ващук

Вечори перегляду гри організовують молодіжні клуби, культурні осередки та клуби при парафіях. Організатори таких подій зазвичай включають в ціну вхідного квитка “All You Can Eat Buffet” – відкритий буфет із безлімітним доступом до їжі.


Супербовл є заходом, що збирає навколо себе багато зацікавлених, і увесь цей шум часто з користю використовують – наприклад, для проведення харитативних ініціатив.

Скажімо, 5 лютого 2012 на парафії св. Петра і Павла в Пелос Парк, Ілінойс, відбулася доброчинна збірка “Зупо-бовл” – Souper Bowl (Soup – зупа, суп).

Як розповідало про подію Ukrainian Weekly, за донацію у 10 доларів, кожен відвідувач заходу міг скуштувати зупи, представлені парафіянами, а усі кошти спрямували на діяльність Спільноти Св. Андрія, що опікується кухнями для людей похилого віку в Україні. 10 парафіян презентували свої найкращі рецепти, серед яких були не тільки зупи – наприклад український борщ – преподобний Василь Сендега; Ню Орлеанський ґамбо – Ґовард Брукс; капусту із свининою – Гейл Волощак; Італійський весільний суп – Андреа Менсон; пюре з цвітної капусти та фенхелю, з беконом – Гарі Орихон; “Зелений борщ Баби Ліди” – Джордж Чепинський; Чилі – Норіл Незвік, тощо

Цікаво, що навіть попри абсолютну “американськість” традиції перегляду Супербовлу, вболівальники українського походження люблять додавати “українськості” своїм перекускам. Дуже часто це є вареники\пироги, з картоплею, котрі подають із різними соусами “діпами”.

Наприклад, Веселка – знаменитий український ресторан в Ню Йорку – пропонує спеціальні сети до Супербовлу, а також пироги із тематичними начинками – Buffalo chicken, short rib or potato. До цих пирогів у Веселці подають соуси – Buffalo sauce, blue cheese dressing and sour cream – та українське пиво.


Tex-Mex Chili на український лад

Популярною стравою з нагоди Super Bowl на столах американців є Chili con carne, або просто “Chili”. Це популярна страва родом з мексиканської та південно-техаської кухонь, яка, проте, вже давно стала знаною далеко поза їх межами. Географічні та особисті смаки видозмінюють її в тому, що стосується видів м’яса, гостроти, додаткових компонентів. Популярність чилі породила також і безліч його різновидів – це може бути і основна страва, і закуска, і діп.

Приготування чилі часто стає темою для куховарських конкурсів, також і в українських середовищах – наприклад в Спілці Української Молоді (осередок Палатайн, США), такі конкурси відбувалися кілька років підряд:

Джерело – сайт СУМ

Серед рецептів української діаспори, які я зібрала під час свого Fulbright проєкту, знайшовся також рецепт “Українського Чилі з кабаносами до Супербовлу від пана Ігора” (Ihor’s Ukrainian Chili with Kabanosy for Super Bowl Sunday), котрий мені передала його дружина, пані Ірена Гуміняк-М’якуш. Це чилі є багатокомпонентним та досить складним, але як зауважує автор – вартує часу та зусиль.

You Might Also Like